Очистка стічних вод
83

3, експозиції 60-180 хв. Яйця лентеця широкого і огісторхісів менш резистентні до озону ніж яйця аскарид. Так. при дозі озону 25 мг/дм3 і експозиції 40 хв. повністю знищуються яйця лентеця широкого і огісторхісів в стічних водах, в той час як навіть при дозі озону 30 мг/дм3 і експозиції 90 хв. гинуть лише 36,3 % яєць аскарид.

Метод електрохімічного знезаражування води все ширше використовується у вітчизняній та зарубіжній практиці. Для невеликих установок найбільш перспективним є прямий електроліз, коли воду без реагентів пропускають через проточний електролізор, і вона знезаражується продуктами електролізу природної або стічної води. Можливість використання цього методу знезаражування при наявності у воді іонів хлору у концентрації понад 20 мг/дм3 покозана багатьма дослідниками.

При дослідженні ефективності знезаражування води прямим електролізом з магнетитотитановими електродами встановлене знищення санітарно-показових мікроорганізмів. Щільність струму від 10 до 100А/м3 не впливала на бактерицидну активність хлору. При силі струхлу 2,4 А, експозиції 5 хв. за однакових умов проведення електрофлотокоагуляції з однаковим вмістом санітарно-показових мікроорганізмів і сальмонел в стічній рідині ефективність знезаражування від санітарно-показових мікроорганізмів -99 %, ентерокока – 99,6 %, сальмонел – 97,6 %. Із збільшенням експозиції до 5 хв. ефективність знезаражування від санітарно-показових мікроорганізмів та ентерококів – 99,99 %, сальмонел - 99,9 %. Знезаражування, що настає після малої експозиції (секунди), практично не залежить від концентрації мкікроорганізмів та їх виду, незначною мірою залежить від наявності органічних та неорганічних домішок.

Має значення величина робочої напруги та між електродного проміжку, ємність конденсаторів, сумарна щільність енергії обробки. До недоліків цього методу відносять порівняно високу енергоємність та складність апаратури, що використовується, недосконалість методу оперативного контролю ефективності знезаражування, недостатній ступінь вивчення механізму дії на мікроорганізми. Встановлено, що при. напрузі 25 кВ, 120 розрядах колі-титр стічних вод зростав від