Онхоцеркоз коней
13

Збудники у коней Onchocerca reticulata паразитує в сухожилках згиначів кінцівок і зв9зках путового суглоба, в підшкірній клітковині в ділянках сухожилок.

Onchocerca cervicalis паразитує у виній зв9зці і локалізується в шийних сухожилках.

На тілі нематоди є спіралеподібні потовщення. У самців дві неоднакові спікули (одна завдовжки 0,2-0,26 мм, друга-0,1-0,12 мм). Мікроонхоцерки дрібних розмірів (завдовжки 0,33-0,37 мм).

 

 

 

 

 

 

 

Життєвий цикл розвитку

 

Онхоцерки розвиваються з участю дефінітивного живителя (коней) і проміжного живителя (кровосисні комахи: мошки і мокриці). Паразитів виявляють при нагноєні холки. Самки виділяють живих личинок, яких мокриці переносять у кров здорових коней. Зараження проходить на пасовищах, розміщених поблизу стоячих водойм, у період інтенсивного нападу мокреців. Не дивлячись на поширення інвазії, клінічні ознаки проявляються дуже рідко. Іноді при пальпації надлопаточного сухожилля знаходять зневапнені горбочки величиною з горошину. При асептичному онхоцеркозі у ділянці потилиці з’являється повільно прогресуюча пухлина, яка поступово твердне і стає горбисто-подібною. Пальпацією виявляють розростання тканини навкруги остистих відростків. При ускладненні мікроорганізми асептичної форми відбувається формування фістул і ходів, з яких виділяється гнійний ексудат. У результаті ураження сухожилок кінцівок згиначі потовщуються і виникає кульгавість.