Онхоцеркоз коней
7

Відмічено, що мокриці нападають, суцільною масою покриває поверхність шкіри в теплі безвітряні вечори або перед дощем. Кров ссуть тільки самці. Найбільша зараженість тварин буває в господарствах, де для коней використовують низинні, з велико кількістю водойм пасовищ, створюючи благо приємні умови для масового розплоду мокреців.

Ходи свища мають направлення під лопатковий хрящ або до глибокої бурси холки. Свищі частіше локалізуються на рівні 2-4-го або 9-11 остистого відростка грудних хребців.

Для лікування рекомендують інтравенозно вводити 25 мл 1%-го люголевого розчина, розведеного в 150 мл фізіологічного розчину. Курс лікування продовжується щоденно протягом 4-х днів з повторенням до трьох раз при інтервалі 7 днів. При онхоцеркозі холки ускладненим гнійною інфекцією, застосовують хірургічне втручання.

 

Характеристика господарства

 

Територія ПОСП “Підрудянське” знаходиться в північно-східній частині Овруцького району Житомирської області. До складу ПОСП “Підрудянське” входить три населених пункти: с. Підруддя, с. Яцковичі та с. Колосовка.

Тваринницька ферма знаходиться в селі Яцковичі, яке віддалене від районного центру на 7 км, а від обласного центру на 137 км. Правління ПОСП “Підрудянське” знаходиться в с. Підруддя, яке віддалене від районного центру на 3 км. Села між собою сполучені асфальтованою дорого, в них проведено телефонний зв’язок і освітлення. Найближча залізнична станція в м. Овручі – 7 км.

Клімат помірно-континентальний з тривалим теплим літом та м’якою хорошою зимою. Територія ПОСП “Підрудянське” розміщене в зоні Полісся.