Онхоцеркоз коней
19

Дози всередину дитразину: дрібним тваринам 0,3-0,5 г/кг, підшкірно 33%-ного розчину вівцям 0,25 мл/кг (0,07 г/кг).

Дози дивезиду 33,3%-ного розчину підшкірно вівцям 0,3 мл/кг, коней 0,15 мл/кг (не більше 20 мл на тварину).

Антигельмінтики вводять протягом чотирьох діб підряд по одній ін’єкції на день у вигляді водного розчину (1:1,5).

Також застосовують фасковерм коням вводять внутрішньом’язево в дозі 5 мг (кг по ДВ) у вигляді 5%-ного розчину із розрахунку 1мл на 10 кг маси тіла.

 

 

 

 

Профілактика

 

 

В комплексі профілактичних заходів при онхоцеркозі важливу роль відіграє боротьба з кровосисними комахами. З цією метою знищують личинок і лялечок мошок та мокреців у річках, струмках та інших водоймах, використовуючи інсектициди. Важливу роль відіграє також осушення боліт. Для знищення окрилених комаху період їх масового льоту шкірні покриви тварин періодично обробляють інсектицидами. Коней в цей період слід випасати й утримувати не ближче 5-6 км від проточних водойм – місць розвитку преімагінальних стадій мошок. Деякі риби (наприклад, гамбузія) можуть поїдати личинок кровосисних комах.

Шкірні покриви коней періодично обробляють репелентами – 3%-ною емульсією бензиміна або оксамата з розрахунку 1,5-2 л розчину на коня і 0,5-1л на лоша (через 1-2 суток) за допомогою дезінфекційних машин (ЛСД-2, УДС, ВДМ і інші). Крім цього, тварин оприскують інсектицидами: 0,5%-ною емульсією ДДВФ (через 3-5 днів), 1% і іншими препаратами. При використанні інсектицидів (препаратів, які згубно діють на комах) необхідно забрати із зони обробки пасіки, а також заховати продукти харчування, молочну посуду і інвентар.