Основи технічного виробництва
31

Основними завданнями лісогосподарської галузі на найближчий період є збільшення посадки лісів за рахунок площ, непридатних для сільськогосподарського користування, забезпечення умов для розширеного лісовідтворення, належного функціонування лісової галузі і ефективного використання лісових ресурсів.

Це потребує у свою чергу використання нових принципів лісовирощування, застосування прогресивних технологій у деревообробній та целюлозно-паперовій промисловості, реконструкції та перепрофілювання діючих підприємств та створення належних умов для розвитку підприємництва.

 

5. Технології переробки молока

 

 

 

Як відомо, Україна має одні з найкращих умов у світі для виробництва молока та молокопродуктів, але проблему насиченості ними ринку в нашій країні не вдалося повною мірою вирішити навіть у найсприятливіші для розвитку молочного господарства роки.

Важливим завданням, яке стоїть перед молочною промисловістю в умовах ринкової економіки, є збереження якості і харчової цінності молочних продуктів при мінімальних витратах при її переробці, транспортуванні та зберіганні.

Раціональними нормами вважається річне споживання молочних продуктів у перерахунку на молоко в обсязі 438 кг на 1 людину, у т.ч. в кг: молока – 182; масла – 5,5; сиру – 7,3; сметани – 6,5; сиру твердого – 6,5; молока знежиреного та продукції з нього – 15,9. Рівень споживання продукції молочної промисловості в нашій країні є явно недостатнім – в останні роки близько 210 кг (55% норми). Крім того, споживання молока і молочних продуктів населенням за останні роки зменшилося майже на 40%.

У перспективі основними тенденціями розвитку ринку молочних продуктів в Україні будуть такі самі, що й в усьому світі. Буде продовжувати підвищуватись споживання сирів, молочних напоїв, біойогуртів, свіжих молочних продуктів (сметана, сир, молоко, всі молочнокислі напої). Не дивлячись на постійну появу нових молочних продуктів, ринок питного молока в цілому залишиться на звичайному рівні або несуттєво знизиться. В залежності від зусиль підприємств молочної промисловості може відтворитись ринок збуту масла. Споживачі почнуть віддавати перевагу молочним продуктам, виробленим в сприятливому навколишньому середовищі.