Сфера інтелектуальної власності. Ноу-хау, суть та класифікація. Гудвіл
23

ринку і сповна повернула собі витрачене на розробку, а наші дослідники повернулися додому виснажені, змучені, розчаровані мізерним гонораром. У котре перед нами виникає запитання: як навчитися ефективніше продавати нашу інтелектуальну працю?

До всього не варто переоцінювати значимість наших розробок- на Заході наші технології найчастіше не викликають ніякого інтересу, оскільки не доведені до товарного вигляду.

Якщо хочемо вигідно продавати інтелектуальну продукцію, її потрібно насамперед навчитися правильно обраховувати і захищати. Пора від скрупульозної оцінки того, на що можна причепити бирку та інвентарний номер - стільців, верстатів, стін і письмових столів, - перейти до чіткішої оцінки інтелектуальної власності й такого важкозрозумілого поняття, як гудвіл.

Як правило, до складу гудвілу входять нематеріальні активи, вартість яких розрахувати досить важко. Для визначення структури гудвілу необхідно дослідити всі можливі нематеріальні активи, які враховані й не враховані в бухгалтерській звітності.

Невраховані нематеріальні активи становитимуть структуру гудвілу, а враховані повинні бути виключені з його складу для запобігання подвійного обліку. Таким чином, можна дійти висновку, що гудвіл є вартісним відображенням нематеріальних активів, що не враховуються у фінансовій звітності, кожен з яких може приносити підприємству додатковий доход.