Принципи організації виробничого процесу. Організаційні типи виробництва. Серійне виробництво в Україні
11

1.3. Серійне виробництво в Україні

 

 

Серійне виробництво - тип виробництва, який характеризується обмеженою номенклатурою і відносно великим обсягом випуску продукції, яка виробляється періодично повторюваними партіями. Воно характеризується тим, що виготовляється обмежений асортимент продукції. Предмети праці до робочого місця надходять не штуками, як при одиничному виробництві, а періодично певними партіями.

Залежно від розміру партії розрізняють дрібно-, середньо- та великосерійне виробництво.

Для серійного типу виробництва характерна велика номенклатура виробів, однак значно менша, ніж за одиничного типу вироб­ництва. Як правило, виготовлення значної частини продукції в умовах серійного виробництва періодично повторюється протягом року або ряду років, що дає можливість організувати цей випуск на технологіч­но спеціалізованих дільницях (передусім це стосується організації середньо- та великосерійного виробництва).

У виробництвах серійного типу рівень собівартості продукції зни­жується за рахунок спеціалізації робочих місць, широкого залучення робітників середньої кваліфікації, зменшення, порівняно з одиничним ви­робництвом, витрат на заробітну плату.

Відмітними рисами серійного виробництва є:

- за кожним робочим місцем закріплюється від однієї до 20 періо­дично повторюваних операцій;

- номенклатура продукції не стійка, одна й та сама продукція виго­товляється кілька разів;

- частина обладнання спеціалізована, розміщується за технологічною та частково за предметною ознакою;