Принципи організації виробничого процесу. Організаційні типи виробництва. Серійне виробництво в Україні
9

Основним показником поділу на типи виробництва є спеціалізація робочих місць.

Тип виробництва — це комплексна характеристика організаційно-технічного рівня виробництва, що охоплює номенклатуру продукції, обсяг виробництва, випуск одно­типної продукції, характер завантаження робочих місць, кваліфікацію робітників, собівартість продукції.

Під типом виробництва розуміють ступінь постійного завантаження робочих місць однаковою роботою і пов'язані з нею особливості в економіці.

Залежно від ступеня завантаження робочих місць, який обумовлюється масштабом та трудомісткістю виробництва, розрізняють такі типи виробництва:

- одиничне;

- серійне;

- масове;

- змішане.

У свою чергу, серійне виробництво поділяється на дріб­но-, середньо- та великосерійне. Прикладом одиничного виробництва може бути дослідне або експериментальне виробництво.

Віднесення підприємства до того чи іншого типу виробництва не виключає можливості організації в його підрозділах виробничого про­цесу за іншими типами.

Тип виробництва, як правило, характеризується коефіцієнтом спеціа­лізації робочих місць або коефіцієнтом серійності (Кс). Його можна визначити за формулою

де Кс — коефіцієнт серійності;

р — число робочих місць;

m — середня кількість операцій, які виконуються при виготовленні кожної деталі;

n — кількість деталей в партії, яка оброблюється.