Створення навчальних ігор в процесі економічного навчання
17

Ваш середній бал в останню сесію.

Аналіз анкет показує, що гра вчить застосовувати знання на практиці, розвиває творчі здібності, виховує почуття колективізму, посилює інтерес до майбутньої праці та впевненість у правильному виборі спеціальності. Студенти відзначають день гри як один з найкращих у студентському житті. Анкетування  дає дуже багатий матеріал для подальшого вдосконалення методики гри і розуміння психології учнів. Кращим ефектом, правильним результатом гри є обмірковування учасником гри своєї «діяльності» та розу­міння того, що «іншим разом я б діяв (грав) краще». Саме це наближає учасника гри до підтвердження тези «Гра - це репетиція життя!».

Поряд з позитивними якостями ділові ігри мають ряд недоліків і обмежень, які необхі­дно враховувати при проведенні гри та оцінюванні її результатів.

Учень не може приділити праці стільки часу, скільки необхідно, він змушений пристосовуватись до ритму гри.

Учень надто збуджується, часто виходить на межу емоційної витривалості.

Коли учень не повірить у реальність «запропонованих обставин», всі зусилля викладача будуть змарновані, а гра перетвориться на звичайнісінький семінар.

Надзвичайна трудомісткість гри: її підготовка забирає до 10 тис. годин праці викладача.

Причини таких невдач частіше за все пояснюються поганою підготовкою учасників, слабким розумінням суті проблеми, яка лежить в основі гри. Часто студенти (особливо ті, що добре вивчили теорію) нездатні співвіднести бажані (літературні) цілі з конкретними даними гри та своїми можливостями. Хоча слід відзначити, що краще за все грають групи, які краще підготовлені.

Необхідно також усвідомлювати труднощі практичного проведення ігор.  До цього треба додати складність знаходження у жорстко регламентованому розкладі часу для гри, постійний брак вільних аудиторій тощо. Діапазон застосування ділових ігор обмежується і тим, що ділова гра завжди відображує конкретну, реальну ситуацію, що звужує сферу навчання.