Створення навчальних ігор в процесі економічного навчання
19

Навчаючу - розвиток таких загальнонавчальних вмінь і навичок, як пам`ять, увага, сприймання інформації різної мо­дальності; розвиток навичок володіння рідною (іноземною) мовою.

Розважальну - створення сприятливої атмосфери, перетворення уроку на захоплюючу пригоду.

Комунікативну - об’єднання учнів у колектив, встановлення емоційних контактів.

Релаксаційну - зняття емоційної напруженості, спричиненої навантаженням на нервову систему за інтенсивного навчання.

Психологічну - підготовка для більш ефективної діяльності, перебудова психіки і фізіології для засвоєння великих обсягів інформації.

Розвиваючу - гармонійний розвиток особистісних якостей для активізації резервних можливостей.

Виховну - психотренінг і психокорекція поведінки в ігрових моделях життєвих ситуацій.

В основі гри лежить поєднання інформаційного, проблемного (евристичного) й ігрового навчання. В ній можна спостерігати принаймні три рівні активності учасників:

Репродуктивний - учасник гри за найсумліннішої праці не виходить за межі раніше знайденого способу дії.

Евристичний - учасник гри не задовольняється відомими, апробованими методами розв’язування задач, а шукає оригі­нального розв’язку.

Творчий - учасник гри, знайшовши розв’язок евристично, не спиняється на цьому, а намагається зрозуміти і використати всі його наслідки і можливості. Активність на творчому рівні якісно інша, ніж на евристичному: це вже шлях до самостійної творчості.

Ділові ігри, забезпечуючи максимальне емоційне і практичне залучення до конкретної ігрової ситуації, створюють принципово нові можливості у навчанні, дозволяючи радикально скоротити час накопичення власного соціального досвіду, перетворюють загальні знання на особистісно значущі, сприяють розвитку організаторських навичок у спеціалістів. У соціально-економічній тематиці потрібно моделювати не тільки явища, структуру, процеси, а й