Створення навчальних ігор в процесі економічного навчання
21

2. Ознайомлення учасників з правилами ігрової взаємодії, з потрібними матеріалами та завданнями.

3. Власне сюжетно-рольова гра (розгортання ігрової взаємодії).

4. Аналіз ігрових вчинків (результатів ігрової взаємодії).

На проведення гри викладачеві необхідно 4 години семінарських занять. На перший та другий етапи викладач використовує 20 хвилин в кінці останнього семінару з теми. На наступне заняття студенти готуються в малих групах, «підприємці» заповнюють картки бізнес-плану, а «експерти» обгрунтовують свою позицію. Третій етап (захист проектів) відбувається протягом усього наступного семінару (2 години). У кінці заняття «підприємці» здають заповнені проекти групі «експертів», які повинні оцінити їх до початку останнього семінару, присвяченого грі. Перед останнім заняттям викладач збирає заповнені проекти з рецензіями і на останньому семінарі реалізується четвертий етап ділової гри, тобто аналіз та висновки.

Для проведення гри викладачу необхідно підготувати бланки для бізнес-плану інвестиційного проекту, виходячи з кількості груп-підприємств, та бланки кількісної оцінки інвестиційних якостей окремих проектів для експертів.

Хід гри

Після того, як були проведені лекції та семінари з розділу «Інвестування та фінансування», можемо приступати до підготовки гри. Викладач розповідає студентам її мету, загальні правила та хід, розподіл ролей та часу. Розподіл ролей відбувається залежно від кількості студентів у групі (приблизна кількість — 20 чол.). Викладач пропонує групі обрати 4 студентів на роль експертів і, якщо немає заперечень, затверджує ці кандидатури. Спеціалізація експертів:

- банкір (кредитор);

- власник (інвестор);

- менеджер;

- представник трудового колективу.

Решта студентів розподіляється на 3–4 групи (підприємства) з максимальною кількістю 5 чол. У кожному підприємстві обирають керівника (директора) та функціональних менеджерів (заступників директора). Такими можуть бути, наприклад, фінансовий менеджер, менеджер з маркетингу, менеджер з виробництва, менеджер з персоналу, менеджер з економіки тощо. Кожна група отримує бланки бізнес-планів інвестиційних проектів. На наступне заняття підприємства мають розробити свій проект і заповнити бланк бізнес-плану. Захист проектів відбувається протягом наступного семінару. Кожна група має 20 хвилин на презентацію проекту та 10 хвилин на дискусію (всього