Наймана праця: сутність та еволюція
21

Конкурентноздатність товару "робоча сила" - ступінь розвитку комплексу використовуваних у процесі трудової діяльності здібностей індивіда і його кваліфікацій. Це - властивість індивіда, що характеризує ступінь задоволення конкретної потреби в його робочій силі в порівнянні з іншими індивідами. Конкурентноздатність товару "робоча сила" визначається за результатами маркетингових досліджень і є показником якісної оцінки людського капіталу працівника.

Конкурентноздатність індивіда показує, якою мірою його вікові, професійні, кваліфікаційні, фізіологічні, соціально-побутові характеристики відповідають умовам наймання робочої сили на ринку праці, що відбивають кон'юнктуру попиту та пропозиції на робочу силу визначеної якості.

Як властивість здатності до праці, конкурентноздатність характеризує якісну сторону трудового потенціалу індивіда. З цього випливає, що від рівня конкурентноздатності залежить специфіка трудового поводження, ступінь реалізації і розвитку особистого трудового потенціалу, що є загальним правилом. Виключення виникають у результаті деформації виробничого процесу. У цьому випадку перехід від потенційних можливостей працівника до безпосередньо живої праці також деформується.

Умови наймання на ринку праці детермінуються специфікою наймання на конкретних підприємствах. Конкурентноздатність працівника можна визначити як ступінь розвитку використовуваних на підприємстві (фірмі) при даному рівні організації відносин виробництва і праці, здібностей і кваліфікації працівника. Високий рівень конкурентноздатності працівника дозволяє йому витримати конкуренцію з боку реальних і потенційних претендентів на його робоче місце або самому претендувати на інше більш престижне робоче місце.

З позиції працівника рівень його конкурентноздатності - це показник стійкості його положення на підприємстві. З позиції підприємства інформація про рівень конкурентноздатності працівника необхідна для оцінки перспективи успішної і стійкої діяльності підприємства, визначення рівня і спрямованості інвестування в працівників, спрямованості залучення, добору, розподілу, перерозподілу працівників і, у цілому, для ефективної організації управління персоналом.