Наймана праця: сутність та еволюція
5

1. Сутність найманої праці та історія виникнення

 

 

Одним із важливих елементів ринкової системи господарювання є наймана праця. Робоча сила найманих працівників на ринку праці виступає як товар, який має вартість.

Вартість робочої сили являє собою сукупність витрат підприємця, пов'язаних з використанням робочої сили, з підтримуванням її працездатності, професійно-кваліфікаційної підготовки, утримання сім'ї і виховання дітей, духовного розвитку тощо.

Сукупність життєвих засобів, необхідних для відтворення робочої сили в копійчаному виразі, визначає ціну робочої сили. Залежно від стану ринку праці ціна робочої сили може відхилятися від її вартості.

Ціна робочої сили, по-перше, залежить від кон'юнктури ринку праці, попитові та пропозиції робочої сили. Кон'юнктура може коливатися, викликаючи відповідні коливання в ціні.

Ринок праці являє собою систему суспільних відносин, що відбивають досягнутий на даний період рівень інтересів між присутніми на ринку силами: роботодавцями, трудящими і державою.

Значний вплив на зміну системи в часі робить розвиток, трансформація, модифікація її системоутворюючого елемента. У нашому випадку - здібностей людини до праці.

Еволюційний аналіз здібностей людини до праці має велике значення для всього подальшого пізнання ринку праці, тому що у кінцевому рахунку повинний допомогти визначити соціально-економічну форму здібностей людини до праці, або що те ж саме, і соціально-економічна якості, що будуть визначати особливості, структуру, форму їхнього руху в рамках шуканої нами макроекономічної системи в цілому і ринку праці зокрема.

Як відзначалося раніше, ті об'єкти, що будучи зовнішніми до системи, беруть участь у формуванні її інтегративних властивостей опосередковано, через окремі компоненти системи або систему в цілому, відносяться до зовнішнього середовища. Одним з основних компонентів зовнішнього середовища, що справляє безпосередній вплив на здатності людини до праці і самої людини, як носія цих здібностей, виступає науково-технічний прогрес.