Комерційні банки, їх функції та шляхи покращення діяльності в період економічної кризи
17

Правова система України стосовно банківської діяльності повинна складатись з законодавчих та нормативних документів двох рівнів:

- комплекс законів про банківську діяльність;

- постанови Правління, методичні вказівки, роз’яснення та коментарі, які видаються НБУ щодо деталізації застосування законодавства та регулятивних правил.

До комплексу законів про банківську діяльність, крім існуючого закону “Про банки і банківську діяльність”, мають бути включені наступні: “Про Національний банк України”; “Про кредитування”; “Про гарантування вкладів”; “Про переказ коштів”; “Про банківську таємницю”; “Про державний банківський нагляд”. На основі всіх діючих законодавчих та нормативних документів, які досить часто змінюються та доповнюються, доцільно створити “Банківський кодекс України”. БКУ необхідно реалізувати у вигляді постійно обновлюваного комп’ютеризованого архіву з розвинутими засобами контекстного пошуку, до якого зможуть отримати телекомунікаційний доступ в реальному масштабі часу всі зацікавлені особи.

Необґрунтовані зміни нормативів у даний момент недоцільні, бо можуть тільки дезорганізувати налагоджену систему. З метою посилення капітальних позицій українських банків вважаємо необхідним звільнити від оподаткування частину прибутку, яка спрямовується на збільшення власних коштів банку. Це б дозволило банківським установам швидко наростити уставний фонд і сформувати достатні резервні фонди, що істотно знизить як системний, так й індивідуальні ризики в банківському секторі.

Для забезпечення стабільної та прибуткової роботи банківського сектора на короткостроковій та середньостроковій перспективі, підтримки суспільної довіри до нього, додатково до таких форм державного контролю банківських ризиків, як регулювання власного капіталу та страхування вкладів, необхідно законодавче делегувати Національному банкові України функції контролю над державною програмою збирання та використання інформації про банківські ризики.