Передумови і шляхи міжнародної економічної інтеграції
5

1. Поняття та основні передумови міжнародної економічної інтеграції

 

Розвиток продуктивних сил країн неминуче веде їх до виходу на зовнішний ринок, до зростання міжнародних зв”язків і взаємопереплатення національних економік, сприяє інтернаціоналізації господарського життя.

Тенденції міжнародної економічної інтеграції:

1) глобалізація світової економіки - розвиток МЕО, під впливом спеціалізації і поділу праці, приводить до глобалізації.Основними  рисами якої є:  зміна форми виробництва, яка переходить у міжнародну форму в виді ТНК; зміна змісту виробництва і обміну під впливом  спеціалізації, тобто орієнтація національної економіки на міжнародні стандарти; принципові зміни в господарському житті ; міжнародні центри керування, СП, міжнародні системи інформації, система міжнародних стандартів (ГАТТ, МВФ, органи ООН і т.д.).

2) регіоналізація - історично сформована регіональна спільність з єдиними економіко-географічними, культурними і т.д. подібностями.

Інтеграція - це особливий етап у процесі інтернаціоналізації господарського життя, що веде до створення нової якості - цілісності відособленого господарського комплексу декількох держав(однорідний господарський механізм).

Основними ознаками якої є:

1)  взаємопроникнення і переплетення національних виробничих  процесів;

2)  глибокі структурні зміни в економіці країн-учасниць;

3)  необхідність і цілеспрямоване регулювання інтеграційних процесів;

4)  виникнення міждержавних  (наднаціональних чи наддержавних) структур (інституціональні структури).

Умови міжнародної економічної інтеграції: