Енергетичне обслуговування, його цілі й завдання
11

ановий період. Такі норми звичайно слабо орієнтують виробничі колективи на пошук резервів.

На основі статистичних методів формуються норми витрати енергії. На технологічні потреби вони складаються у вигляді норм витрати на одиницю продукції або на одиницю часу роботи устаткування і носять загальне найменування — питома норма витрати (на один виріб, на 1 год. роботи устаткування, на 1 кВт-год вироблюваній електроенергії і т. п.).

Норми витрати палива для опалювальних цілей складаються у вигляді норм витрати в кілограмах (для твердого палива) або в кубічних метрах (для газу) на нагрів 100 м2 площі на 1°С і т.п.

Норми підрозділяються на диференційовані та збільшені (сумарні). Диференційовані (питомі) норми встановлюють витрату енергії на окремі агрегати, деталі, операції, процеси та на інші одиниці виміру продукції; сумарні — по дільницях, цеху і підприємству на одиницю або умовну одиницю продукції. До сумарних (збільшених) норм належить витрата енергії на 1 т заготовок, комплект деталей на виріб, складальну одиницю або виріб на 1000 грн продукції.

Залежно від цільового використання енергії норми визначаються на технологічні і допоміжні потреби (освітлення, опалення, вентиляція тощо) При цьому враховуються допустимі втрати в мережах.

Загальний обсяг енергії, витраченої підприємством Езаг, умовно ділиться на дві частини — таку, що залежить (перемінну) Езп і таку, яка не залежить (постійну) Етп від обсягів продукції, що випускається. У загальному випадку перемінна частина охоплює витрати всіх видів енергії на виконання основних технологічних операцій, постійна — витрати на освітлення, привід вентиляційних устроїв, опалення, кондиціонування повітря. Витрата енергії за перемінною частиною може бути визначена сумарно на основі часу роботи устаткування або більш точно — за зведеними нормами. При першому методі устаткування групується за умовами роботи — часу використання, ступеня завантаження за потужністю та інших чинників. Постійна частина витрат може бути визначена також розрахунковим методом за нормативами освітленості, опалення приміщень та ін.