Ресурсне забезпечення нафтопереробних підприємств в Україні
11

Прийняті в 2005 році документи - Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації цін на ринку нафтопродуктів», Указ Президента України «Про заходи щодо стабілізації ситуації на ринку нафти і нафтопродуктів» та Доручення Президента України Прем'єр-міністру України щодо забезпечення передачі до статутного фонду ВАТ «Укрнафта» належних державі пакетів акцій ЗАТ «Укртатнафта», ВАТ «НПК «Галичина»» та ЗАТ «Нафтохімік Прикарпаття» є дієвим заходом початкового етапу забезпечення стабільного функціонування ринку нафти на нафтопродуктів.

Стан українського ринку нафти і нафтопродуктів відображає особливості кризисних явищ в економіці і в нафтопереробній промисловості.

Нафтовий сектор виявися нездатним відреагувати на зміни в соціально-економічному становищі України, а ринкові реформи, які проводились в галузі, не є ефективними. З урахуванням великих потенційних можливостей підвищення ефективності і впливу на економіку, розвиток нафтопереробної промисловості слід вважати одним з основних пріоритетів структурної перебудови паливно-енергетичного комплексу і інвестиційної політики в Україні.

Для виводу з кризового стану української нафтопереробної галузі, для досягнення рівня країн Заходу, необхідно, з урахуванням поточної ціни світового ринку нафти, модернізувати діючі українські НПЗ, для того, щоб збільшити показники переробки нафти до рівня глибокої схеми, тобто до 90-95%. З цією метою доцільно, скориставшись допомогою провідних західних нафтових компаній, розпочати застосування принципово нових схем розвитку НПЗ, інноваційних для вітчизняної нафтопереробки.

Можливо декілька варіантів розвитку нафтопереробної галузі України. Необхідно приймати до уваги, що розвиток нафтопереробної галузі може бути ефективним як при передачі підприємств галузі приватним компаніям (на прикладі Польщі), так і за умови повного державного контролю галузі.