Ресурсне забезпечення нафтопереробних підприємств в Україні
3

Вступ

 

 

 

Невпинно зростаючі потреби людства й обмежені можливості нашої планети щодо їх задоволення лежать в основі головної проблеми - ефективного використання ресурсів.

Нині для багатьох галузей економіки нафта є одним із основних джерел енергії, оскільки з наявністю та споживанням енергії тісно пов’язаний рівень розвитку країн світу, формування взаємозв’язків між ними. В Україні 78 % обсягу нафти, що переробляється, припадає на поставки з Російської Федерації, тобто російські компанії роботу своїх нафтопереробних заводів (НПЗ) в Україні орієнтують лише на переробку нафти з російських родовищ.

Водночас, як показує світова практика, ефективна робота НПЗ країн Заходу базується на принципах диверсифікації поставок нафти. Тому технологічні й організаційні особливості нафтопереробки відіграють важливу роль в ефективному витрачанні виробничих запасів на НПЗ України.

Значний внесок у розробку проблем енергетичних ресурсів і потоків здійснив А.К. Шидловський. Аналізом ринку нафти і нафтопродуктів займались О.Б. Брагінський, В.Г. Бурлака, В.М. Лесик, В. Левандовський.

В даній контрольній роботі буде проведено  дослідження  сучасного стану впливу технологічних та організаційних особливостей нафтопереробки та виявлення нерозкритих питань щодо ресурсного забезпечення нафтопереробних підприємств України.