Ресурсне забезпечення нафтопереробних підприємств в Україні
13

них заводів та покращити якість одержуваних нафтопродуктів, зробити їх конкурентоздатними як в державі, так і за її межами.

Серед пріоритетних напрямків реструктуризації галузі в Україні можна назвати модернізацію працюючих нафтопереробних заводів (таблиця) Різниця в технологічній структурі вітчизняних НПЗ та нафтопереробних заводів США та Західної Європи і визначає помітну різницю в глибині переробки нафти. Як відомо, цей показник характеризується як технологічними, так і економічними факторами. У США цей показник становить 96 %, у європейських країнах знаходиться на рівні 83 – 88 %, у Росії – 71 %, в Україні – до 70 %. У більшості розвинутих країн на діючих НПЗ впроваджуються інноваційні технології, а в країнах, що розвиваються, будують нові заводи.

Отже, в Україні необхідно впроваджувати інноваційні технології, модернізувати малі за потужністю заводи, такі як АТ “Херсоннафтопереробка”, АТ НПК “Галичина”, м. Дрогобич, АТ “Нафтохімік Прикарпаття”, м. Надвірна. .Ефективність впровадження інноваційних технологій підтверджує досвід реконструкції Одеського НПЗ. Після завершення першого етапу модернізації потужність установок первинної переробки нафти зросла до 3 млн. т на рік, глибина переробки нафти зросла від 56 до 78 %, а вихід світлих нафтопродуктів (бензину та дизельного пального) з 38 до 52 % у 2008 році. Ці досягнення стали можливими завдяки впровадженню сучасних технологічних процесів, зокрема побудові установки ізомеризації, яка дає можливість одержання високооктанових бензинів та установки вісбрекінгу, завдяки якій значною мірою збільшилась глибина переробки нафти.

Доцільно установки термічного крекінгу реконструювати в установки вісбрекінгу гудрону, і замість технологічно застарілих процесів коксування в їх кубах побудувати сучасніші установки сповільненого коксування. З метою виробництва достатніх об’ємів високооктанових бензинів А-95 та А-98 доцільно побудувати установки ізомеризації типу АИ-1508 і установки одержання етил-трет-бутилового ефіру (ТБЕ). Бензин-ізомеризат та ТБЕ як низькокиплячі компоненти мають високі октанові числа та є цінними компонентами високооктанових бензинів.