Ресурсне забезпечення нафтопереробних підприємств в Україні
15

Необхідно також впроваджувати вже відомі, але вдосконалені процеси глибокої переробки нафти, такі як каталітичний крекінг та гідрокрекінг, шляхом зменшення енергоємності вироб-ництва, підвищення ефективності використання каталізатора та збільшення виходу готової продукції. Технологічно застарілі установки термічного крекінгу, які є майже на всіх НПЗ України, необхідно реконструювати в установки вісбрекінгу гудрону. Технологічні процеси коксування замінити більш сучасними установками сповільненого коксування. Для одержання достатньої кількості високооктанових бензинів необхідно побудувати установки ізомеризації та установки одержання етил-трет-бутилового ефіру.

Доцільно при кожному нафтопереробному заводі передбачити побудову установок регенерації відпрацьованих олив, що дасть можливість, з одного боку, економити важливу сировину, в основному давальницьку нафту, а з іншого, що особливо актуально сьогодні, зменшити кількість відходів, тобто покращувати екологічну ситуацію в державі.

Для фінансування інвестицій в інноваційний розвиток нафтогазового комплексу України, керуючись Кіотським протоколом, необхідно, окрім внутрішніх ресурсів, широко використовувати прямі зарубіжні інвестиції, кошти міжнародних фінансових організацій. Проекти комплексів глибокої переробки нафти повинні стати національним пріоритетом, а їх побудову має контролювати уряд України, якому підзвітним була б група відповідальних виконавців. Щоб збільшити обсяги інвестування в нафтопереробні заводи Україні, необхідно створити відповідні умови як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвесторів.