Інституціональні структури перехідних економік
3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Історія розвитку людських суспільств це, перш за все, історія інституціональних змін, у найбільш спрощеному вигляді являє безперервні неформальні змі­ни, що закріплюються потім у формальній інституціональній системі у вигляді відповідних норм поведінки і організацій, покликаних контролювати їх дотримання.

Інституціональні зміни означають зміни економічного устрою сучасного суспільства, його інституціональної структури під дією значущих чинників, що нагромаджуються в процесі історичного розвит­ку.

Аналізуючи поняття «інституціональні зміни», слід підкреслити, що інституціональними називаються такі зміни, які знаменують виникнення нових правил із відповідними механіз­мами й забезпечення їх дотримання, відмиранням старих правил, а також змінами структури трансакцій у рамках існуючого переліку правил для їх учасників. Так визначення інституціональних змін враховує те, що чинні правила означають не тільки появу нових настанов, але й механізми, що забезпечують дотримання суб'єктами вже існуючих настанов.