Розробка стратегії розвитку бізнесу в умовах підприємства
37

, трудовими ресурсами. Так про це свідчать показники вартість активів зросла на 13,4%, вартість оборотних активів зросла на 19,7%, середньооблікова чисельність зросла на 5,3%. Підприємство достатньо успішно розпоряджається та управляє своїми ресурсами. Про це свідчать зростання таких показників як фондовіддача на 29,5%, матеріаловіддача більше ніж на 20%, продуктивність праці середньооблікового працівника на 48,6%, коефіцієнт оборотності оборотних активів на 38,1%. Підприємство відноситься до лісової галузі яка динамічно розвивається та має сприятливе зовнішнє середовище.

 

 

2.3. Портфельний аналіз

 

 

При використанні портфельного методу аналізу ДП «Поліський лісгосп» розглядається як сукупність стратегічних господарських підрозділів (СГП). Задачею даного аналізу є оцінка фактичного стану портфеля підприємства і розробка диференційованих стратегій для різних СГП, виходячи з загальної мети розвитку підприємства. Інструментом даного аналізу є матриці – двомірні моделі, що порівнюють стратегічне положення кожного СГП лісгоспу. Для проведення портфельного аналізу побудуємо матрицю Бостонской консалтингової групи (БКГ) і матрицю Мак-Кинси.

На підставі аналізу положення СГП у рамках матриці БКГ можна укласти, що:

СГП 1, 4, 6 – не мають гарних конкурентних позицій, але знаходиться на перспективних швидко розвинутих ринках, і вимагають великих інвестицій. Для них можлива стратегія росту і збільшення частки ринку. Найбільш перспективним є СГП 4, тому що він працює на великому, швидко розвинутому ринку і має гарні конкурентні переваги.