Фінансовий ринок України та його роль у світовій фінансовій системі
17

Фiнанcовi iнститути, зокрема комерцiйнi банки, залучають кошти на такому ринку для надання позичок iншим суб'єктам ринку та для пiдтримки лiквiдностi на належному piвнi. Короткострокові цiннi папери на ринку грошей бiльш лiквiднi та характеризуються меншим коливанням цiн, нiж на ринку капiталiв, тому здiйснення iнвестицiй на грошовому ринку менш ризикове, нiж на ринку капiталiв [8,c.11].

Ринок капiталiв призначений для довгострокового iнвестування коштiв в основний капiтал. На ринку капiталiв надаються середньо- та довгостроковi кредити, перебувають в обiгу середні та довгостроковi борговi цiннi папери, а також iнструменти власностi - акції, для яких тepмін обiгу не встановлюється. Емiтуючи акції та облiгації, залучаючи банкiвськi кредити, корпорації формують на ринку капiталiв фiнансовi ресурси, необхiднi для модернiзації i розширення виробництва, впровадження нових технологiй, освоєння виробництва нових видiв продукції. Фiзичнi особи та будiвельнi органiзацiї залучають кошти для придбання та будiвництва нepyxoмoсті. Фiнанcовi iнститути формують власнi фiнансовi ресурси, якi перебувають у їх використаннi протягом усього перiоду функцiонування i забезпечують економiчне зростання та економiчну стабiльнiсть фiнансовому iнституту.

В цiлому на ринку довгострокових запозичень держава, пiдприємницькi структури i населення отримують за визначену плату в довгострокове або безстрокове користування фiнансовi ресурси iнших учасникiв ринку. Ринок капiталiв розвивається бiльшою мiрою в країнах з досить визначеними та сприятливими економiчними перспективами. Становлення ринку капiталiв передбачає невисокi темпи iнфляції, а також стабiльнiсть полiтичної та економiчної ситуації в кpaiнi [9,c.11].