Територія пріоритетного розвитку
23

території мають електронні фірми, то й наступні інвестори вже автоматично схиляються до цієї галузі. Більше того, якщо галузь займає провідну позицію в одній території країни, то практично, вона домінує в усій країні.

Вивчення зарубіжного досвіду показало, що завдяки створенню вільних економічних зон у багатьох країнах світу вдалося стабілізувати економічну ситуацію і вивести їх з кризового стану. Значного поширення набули вільні економічні зони в індустріальних країнах Тихоокеанського регіону, зокрема, у Південній Кореї, Тайвані, Сінгапурі, Гонконгу. Серед країн, що розвиваються, найбільшого поширення вільні економічні зони набули в Мексиці, Тринідаді, Шрі-Ланці, Гані, Об'єднаних Арабських Еміратах.

Таким чином, світова практика підтверджує доцільність і необхідність якнайактивнішого створення територій пріоритетного розвитку в Україні. Разом з тим, розглядаючи фінансово-економічні аспекти створення територій пріоритетного розвитку та відповідний досвід, набутий у Китаї, Кореї, Ірландії, Угорщині, Югославії, Польщі та США, треба враховувати, що створення територій пріоритетного розвитку є досить дорогою справою, бо їх організація пов'язана із значними інвестиціями. Орієнтовна сума початкових інвестицій у територій пріоритетного розвитку дорівнює 5000 доларам США на одне робоче місце.

 

 

4. Спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку м. Овруча

 

 

Запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності на території м. Овруча є доцільним і конче необхідним, оскільки тут нагромадився цілий комплекс проблем, що потребують негайного розв'язання саме шляхом реалізації територіального підходу. Оцінка проектних рішень і пропозицій щодо визначення території пріоритетного розвитку (ТПР) "Овруч" виходить з результатів проведеного аналізу. Виявлення та ранжирування основних суспільно-виробничих проблем та формування на їх основі взаємопов'язаної є базою обґрунтування системи цілей і визначення головної мети.