Територія пріоритетного розвитку
25

Територія пріоритетного розвитку "Овруч" розташована в північно-західній частині Житомирської області на відстані 16 км від державного кордону з Білорусією, 135 км – від міста Житомира, 220 км – від міста Бреста і 190 км від міста Києва. Через Овруч проходить дорога А-265, яка з'єднує Брест з Києвом. В господарстві міста зайнято 20 тисяч чоловік. На промислових підприємствах, зайнято 36% всіх працюючих.

Пріоритетним напрямком економічного розвитку міста, було видобування каменю. Тут працювало 5 підприємств машинобудівної, легкої та харчової промисловості, 2 автотранспортні підприємства і 2 будівельні управління.

Нині місто опинилося в критичному становищі. Перестали функціонувати підприємства, що призвело до скорочення більше 3 тис. робочих місць. У місті не працюють два найбільші промислові об'єкти – ВАТ "Приладобудівник" і ВАТ "Овруцький МКК", внаслідок чого майже 2 тисячі працівників перебувають у вимушених відпустках. Через відсутність фінансування і кредитування будівництва зупинилося 2 підприємства будівельної індустрії. Суттєво зменшилися обсяги виробництва на підприємствах переробної галузі.

В місті продовжується процес закриття неперспективних підприємств. А додаткові робочі місця практично не створюються.

Завданням першочергової ваги є працевлаштування людей, вивільнених в результаті закриття підприємств. Необхідність вирішення проблеми найгостріше відчувається в селищі Першотравневе та Ігнатпіль.

Становище в місті погіршується, ще й тому, що велике підприємство ВАТ "Приладобудівник", яке було збудоване в рамках Ради Економічної Взаємодопомоги соціалістичних країн, з розвалом соцтабору і СРСР повністю втратило замовників, тож 1000 висококваліфікованих працівників залишились без роботи. Тут простоює унікальне обладнання.

Через відсутність ринків збуту в Україні і низьку конкурентну спроможність продукції на зовнішньому ринку зупинилось ще одне велике підприємство міста – ЗАТ «Овручанка», де без роботи залишились 500 працівників, переважно жінок