Територія пріоритетного розвитку
5

Перед тим, як проаналізувати спеціальний режим інвестиційної діяльності, необхідно визначити передумови та цілі його заснування. Рекреаційний потенціал Житомирської області визначається наявністю, різноманітністю та потужністю рекреаційних ресурсів - це кліматичні, ландшафтні, водні, фауністичні, мінералогічні, культурно-історичні ресурси сприятливі для бальнеологічного лікування та пізнавально-оздоровчого відпочинку. Важливо й те, що позитивні відмінності природно-географічного характеру доповнюються достатньо розвиненою транспортною інфраструктурою.

Потенціал рекреаційних ресурсів становить 270 тис.га, з них освоєно лише 37 %, тобто існують значні перспективи для освоєння потенціалу бальнеологічного лікування, рекреації і туризму.

Історико-культурна спадщина Житомирщини являє собою могутнє соціокультурне середовище світової духовності. Пам'ятками історії та культури є споруди, пам'ятні місця і предмети, пов'язані з історичними подіями в житті народу, розвитком суспільства та держави, витвори матеріальної і духовної творчості, які мають історичну, наукову, художню або іншу цінність.

Таким чином, на території області існує комплекс необхідних факторів і передумов для розвитку курортної та туристично-рекреаційної галузі: значні площі лісів, відповідні ландшафти, чисельні річки, джерела мінеральних вод, пам'ятки історії, культури та природи.

Важливим етапом заснування спеціального режиму інвестиційної діяльності є визначення цілей його організації. Основними цілями запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у Житомирській області є: