Територія пріоритетного розвитку
9

Такий порядок пільгового оподаткування повинен мати цільове спрямування на активізацію розвитку території пріоритетного розвитку. Разом з тим вищеназвані пільги повинні забезпечити створення особливого податкового клімату, який дозволить реально зменшити "податковий прес" суб'єктів підприємництва. Це дозволить задіяти економічні стимули до інтенсифікації виробництва і його розширення. Пільговий податковий режим в таких умовах має розповсюджуватись тільки на обмежене коло суб'єктів підприємництва, які беруть безпосередню участь у забезпеченні функціонування ТПР.

Наступною складовою економічного режиму є митний режим. Митне регулювання здійснюється відповідно до чинного законодавства України, міжнародних договорів (угод). Пропонується запровадити такі митні пільги, як звільнення від сплати ввізного мита на період реалізації інвестиційних проектів суб'єктів підприємницької діяльності, які ввозять на митну територію України - на ТПР - для потреб власного виробництва, пов'язаного з реалізацією цих інвестиційних проектів, матеріалів і сировини; устаткування, обладнання та комплектуючих до них. Строк дії даної пільги - до п'яти років. Ця пільга не застосовується при ввезенні на митну територію України підакцизних товарів.

Незалежно від використання норм пільгового митного режиму, всі суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють зовнішньоекономічні операції, повинні зареєструватись в митниці, вести спеціальний облік матеріальних цінностей та регулярно направляти в митницю спеціальні звіти про їх кінцеве використання.

Останньою складовою економічного режиму є валютний режим. Валютне регулювання на ТПР здійснюється відповідно до чинного законодавства України. Пропонується, щоб надходження в іноземній валюті від реалізації суб'єктами підприємницької діяльності продукції, товарів (робіт, послуг), вироблених або наданих на ТПР, звільнялися від обов'язкового продажу.