Методи оцінки об’єктів нерухомості
11

Витратний підхід використовується для визначення оптимального числа будівель, усунення невиправданої надмірності. Розрахункова вартість будівництва є основним елементом техніко -економічного обгрунтування інвестиційних рішень, що лежать в основі планів землекористування.

Витратний підхід недоцільно використовувати, якщо будинок старий, або представляє найбільш ефективний вид використання ділянки як незабудованої. У такому випадку оцінювачу складно достовірно оцінити фізичний, функціональний і зовнішній знос старіння.

Витратний підхід складно використовувати, якщо повністю відсутні або неоднорідні дані для оцінки підприємницького прибутку. Якщо оцінка об'єктів нерухомості проводиться з метою інвестування, застосованість витратного підходу ускладнюється тим, що він не враховує часовий розрив в отриманні законодавчого перебудованої будівлі.

Витратний підхід не забезпечить необхідної надійності результату, якщо проміжні розрахунки не перевіряються ринковими даними.

Витратний підхід дає результат вартості об'єкта нерухомості з безумовним правом власності. Тому, щоб оцінити нерухомість, здану в оренду, або на яку поширюються інші часткові майнові права, необхідно зробити відповідні коректування. Оцінювач вносить коригування на конкретні майнові права, що підлягають оцінці, а також на додаткові витрати, що виникають при простої приміщень.

Застосування витратного методу необхідно при: аналізі нового будівництва; визначенні варіанту використання землі; реконструкції будівель; оцінки для цілей оподаткування; оцінки для страхування; оцінки наслідків стихійних лих; оцінки спеціальних будівель і споруд.

В умовах переходу до ринкових умов витратний метод є більш кращим у порівнянні з іншими, тому що для застосування інших методів потрібна велика ринкова інформація, яка через нерозвинений ринок вона відсутня. Однак завжди слід пам'ятати, що витратн