Методи оцінки об’єктів нерухомості
15

Суть методу "аналізу пар продажу" полягає в тому, що оцінку нерухомості визначають на підставі проданих інших подібних нерухомостей. Якщо за певний проміжок часу були продані нерухомості подібні до оцінюваної і між ними є незначні фізичні відмінності, то з врахуванням цих фізичних різниць коректують ціни проданих об'єктів, вводячи поправки за проміжок часу продаж - оцінка.

Наприклад, два співставимі будинки, які розташовані недалеко один від одного, продані з різницею в один місяць відповідно за 56 000 грн. і 56 600 грн. При цьому перший будинок має огорожу, вартість якої на 100 грн. вища ніж у другого.

Технологічна схема вирішення даної задачі наступна:

- приводять ціну першої нерухомості до ціни другої з врахуванням фізичних відмінностей (огорожі): 56 000 - 100 = 55 900 (грн);

- визначають середню місячну зміну ціни та середню зміну ціни за місяць у відсотках.

Якщо відомі результати оцінки з багатьох угод, то можна за наведеною вище схемою вирахувати середнє: значення зміни ціни в часі. Маючи це середнє значенім, можна коректувати ціни нерухомості на момент оцінки.

Коли відомі ціни перепродажу нерухомості, використовують аналіз повторного продажу. Технологія оцінки в даному методі простіша порівняно з методом "аналізу порівняльних пар продажу". Однак цей метод має певні обмеження в зв'язку з невеликим числом угод перепродажу.

Перевагою даного методу є те, що його результати можна використати для аналізу нерухомості значної кількості угод. Одночасно графічне представлення дозволяє прогнозувати в певній мірі поведінку ринку.

У разі великої кількості угод і суперечливих вихідних даних при оцінці нерухомості можуть використовуватись статистичні методи і, особливо, регресивний аналіз. У практичній діяльності поправки часто виражають у відсотковій формі.