Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
35

виготовлення молочної продукції та проведення сертифікації її, є вкрай необхідними для підтримки положення підприємства на ринку молокопродуктів.

Для того щоб провести аналіз інноваційної діяльності підприємства визначимо головні показники оцінки інноваційної діяльності згідно з даними критеріями до яких належать:

- коефіцієнт оновлення продукції;

- коефіцієнт оновлення технології;

- частка конкурентоспроможної продукції підприємства.

Для розрахунку коефіцієнта оновлення продукції можна скористатися формулою:

Кон.пр= Qн/ Qтов (2.1)

де Кон.пр. - коефіцієнт оновлення продукції; - обсяг випуску нової продукції, грн.; Qтов - обсяг випуску товарної продукції, грн.

Кон.пр(2008) = Qн/ Qтов = 1240,6/47904,4=0,026

Кон.пр(2009) = Qн/ Qтов =1106,2/49112,9 =0,023

Важливість розрахунку даного показника для оцінки інноваційної діяльності ВАТ «Ніженський МКК» пояснюється тим, що на його основі можна зробити висновок про доцільність її фінансування, адже нова продукція, як правило, є конкурентоспроможною і проблем з її збутом немає, особливо за умов, коли високоефективно працює його маркетингова служба.

Оцінимо технічний рівень забезпеченості інноваційної діяльності підприємства, використовуючи коефіцієнт оновлення технології, який розрахуємо за формулою:

Кон.тп= Nн.тп / Nзаг.тп. (2.2)

Кон.тп(2008)= Nн.тп / Nзаг.тп.=3/5=0,60

Кон.тп(2009)= Nн.тп / Nзаг.тп. =2/3=0,66

де Кон.тп. - коефіцієнт оновлення технології; Nн.тп. - кількість впроваджених нових технологічних процесів; Nзаг.тп. - загальна кількість технологічних процесів.