Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
49

Очевидно, що як перший, так і другий напрямок, що забезпечує розширення номенклатури випускаємої молочної продукції в остаточному підсумку приведе до збільшення прибутку, прямо пов'язаного з інноваційною діяльністю. Сукупність робіт, пов'язаних з розробкою, освоєнням і поліпшенням уже виробленої продукції по своїй суті є інноваційною діяльністю.

По-друге, максимізація ціни по якій буде реалізовуватись молочна продукція. Можливість збільшення ціни реалізацімолочної продукції прямо залежать від попиту та пропозиції її на внутрішньому та зарубіжному ринку.

Підприємство ВАТ «Ніженський МКК» діє в умовах конкурентної боротьби і не займає монопольне положення. Результатом монопольного положення є практично ні чим не обмежена можливість збільшення ціни реалізації продукції, як наслідок, прибутки.

Підприємства яка здійснюють інноваційну діяльність і одержувані інновації є одним із засобів, за допомогою якого вони можуть забезпечити монопольне положення на ринку або попиті на молочну продукцію й необґрунтовано завищувати ціну її реалізації [27,c.19].

В цьому випадку можливість збільшення прибутку буде залежати від виду реалізованої інновації. Інноваційна діяльність дозволить підприємству у певних умовах зайняти монопольне положення на ринку з усіма наслідками, з погляду збільшення прибутку його через підвищення ціни реалізації продукції.

Що стосується можливості збільшенняВАТ «Ніженський МКК» ціни реалізації молочної продукції в умовах конкурентної боротьби, то для аналізу використаємо матрицю продукт - ринок, з якої чітко видно, що можливість збільшення ціни реалізації продукції існує в тому випадку, якщо підприємство здійснить випуск нового продукту на старий ринок (тимчасове монопольне положення) або нового продукту на новий ринок, а також старого продукту на новий ринок, що знову ж прямо сполучено з інноваційною діяльністю.

Звідси зробимо наступний висновок: можливість збільшення ціни реалізації молочної продукції, спрямована на збільшення прибутку, прямо залежить від інноваційної діяльності підприємства