Розміщення ресурсів вугілля в Україні
17

Одним з найважливіших чинників майбутнього розвитку вугільного ринку є особливості державної політики щодо нього. Державна розробила цільову економічну програму „Українське вугілля ” на 2010-2015 роки.

  Метою Державної цільової економічної програми „Українське вугілля” є кардинальне підвищення економічної ефективності роботи підприємств вугільної промисловості та досягнення обсягів видобутку вугілля, необхідних для задоволення потреб національної економіки.

Можливі чотири основні варіанти розв’язання проблеми:

- Перший - максимальне збереження і нарощування існуючого виробничого потенціалу галузі за умов проведення докорінного технологічного оновлення виробництва, значного збільшення обсягів інвестиційних ресурсів (в тому числі і за рахунок державних коштів), підвищення ефективності державного управління, залишаючи підприємства переважно у державній власності.

- Другий - активізація реструктуризації галузі, формування і сприяння розвитку лише перспективної групи шахт - інвестиційно привабливих, потенційно рентабельних, які задовольнять потребу економіки у вугіллі в обсягах, які спроможні виробити рентабельні підприємства та приватизація таких підприємств в перспективі [3,c.4].

- Третій - активізація роздержавлення та масова приватизація шахт вже в найближчі роки не залежно від їх нинішнього фінансово-економічного стану з послідуючим наданням державної підтримки вуглевидобувним підприємствам не залежно від форм власності за об’єктивними умовами господарювання (в залежності від ступеню складності гірничо-геологічних умов).

- Четвертий - економічно, екологічно та соціально обґрунтоване ефективне збереження існуючого виробничого потенціалу галузі за умов якомога скорішого технологічного оновлення виробництва, поступової реструктуризації та удосконалення структури шахтного фонду, роздержавлення та приватизації інвестиційно привабливих потенційно рентабельних підприємств та активізація процесу закриття шахт, що вже перебувають в стадії