Україна на світовому ринку продовольства в умовах глобалізації
115

однакових цін – найякісніший. Отже, якість є важливою ринковою характеристикою товару. Виробництво низькоякісних продовольчих товарів не має сенсу і завдає збитків.

Для України важливо переосмислити сучасні загрози продовольчій безпеці держави в новітніх реаліях розвитку глобальних світових процесів.

Перш за все, необхідні обґрунтовані орієнтири збільшення доходів від участі України в міжнародній зерновій торгівлі та впровадження механізмів оптимізації структурних елементів ціни на зерно. Має бути:

- забезпечено стратегічну роль України в інфраструктурних зернових проектах;

- запроваджено політику стимулюючої оплати праці та ефективної зайнятості національних кадрів в аграрній сфері;

- розроблено сучасну концепцію формування конкурентних відносин та механізми упередження недобросовісних дій нерезидентів на внутрішньому ринку, особливо щодо середніх та дрібних національних зерновиробників;

- забезпечено моніторинг за концентрацією земель с/г призначення;

- введено заборону на вирощування шкідливих та маловивчених для організму людини рослин;

- установлено параметри критичної залежності національного зернового сектора від насіннєвого матеріалу іноземного походження тощо.

Тому при опрацюванні альтернативних підходів до моделювання стратегії формування продовольчого ринку України, врахуванні продовольчої політики уряду, слід пам'ята­ти, що всі суб'єкти продовольчого ринку, обираючи ту чи іншу стратегічну зону госпо­дарювання для задоволення потреб безлічі споживачів, мають враховувати й їхні потреби.

Тому, приймаючи те чи інше стратегічне рішення, виробник має оцінити, чи не позначиться негативно його вибір на цілях, що віддзеркалюють інтереси інших суб'єктів продовольчого ринку та можуть принести йому у стратегічній перспективі певний ефект.