Україна на світовому ринку продовольства в умовах глобалізації
53

торгівлі. Як свідчать дані обстежень, за останнє десятиліття близько третини товаро­обігу припадає на частку базарів та організованих і неорганізованих ринків. Зрозу­міло, що це призводить до значних обсягів виробництва й продажу нелегальної і контрафактної продукції.

Високоефективне та стабільне функціонування споживчого ринку продовольчих товарів, особливо в умовах трансформаційної економіки, залежить від рівня розвит­ку інфраструктури торгівлі в Україні. Процес формування ринкового середовища для суб'єктів господарювання у сфері торгівлі відбувався дуже складно, розтягнувся на багато років. На нього негативно впливали адміністративні бар'єри, що сформува­лись у відносинах торговельного бізнесу і влади (реєстрація, ліцензування, сертифі­кація, системи контролю тощо), недоступність кредитів для малого та середнього бізнесу, обмеженість фінансових ресурсів, висока орендна плата, тарифні й митні бар'єри тощо [6, с.141].

Одним із важливих елементів розвитку споживчого ринку продовольчих товарів є запровадження оптової і дрібнооптової торгівлі. Оптова торгівля сприяє нормалізації взаємовідносин між товаровиробником і споживачами продовольчих товарів. Вона дозволяє ставити питання про ліквідацію нецивілізованої торгівлі, сприяє впрова­дженню світових технологій на вітчизняних ринках, стабілізує та збільшує надхо­дження до бюджету, сприяє поліпшенню якості товарів і культури обслуговування.

Характерним для сучасного етапу розвитку споживчого ринку продовольчих то­варів України є поява інтернаціональних учасників, що може привести до раціональ­нішого перерозподілу ринкового простору. Із поліпшенням економічного становища очікується прихід на український ринок великих західних роздрібних мереж.

Розвиток цивілізованого ринку передбачає необхідність існування системи гнуч­ких, економічно дієвих та організаційно досконалих механізмів його регулювання з метою підтримки стабільності й прозорості внутрішнього ринку. Курс на стабілізацію