Україна на світовому ринку продовольства в умовах глобалізації
55

зацію  прибутку на вкладений капітал і дає можливість поступово розширювати виробни­цтво, переробку продукції, канали та форми доведення продовольства до споживачів.

Притаманна ринковій економіці конкуренція спонукає кожного товаровиробника спрямовувати зусилля на підвищення технічного рівня виробництва, родючості ґрунтів та ефективності виробництва в інтересах зміцнення власного конкурентного статусу й збільшення прибутку на вкладений капітал.

Ринкова економіка є результатом еволюційного розвитку продуктивних сил і ви­робничих відносин. Діалектична взаємодія між ними сприяла тому, що продуктивні сили та виробничі відносини розвивалися перманентне, долаючи існуючі протиріччя через удосконалення економічних відносин між учасниками ринку.

Система економічних відносин учасників продовольчого ринку розвивається динамічно на всіх стадіях відтворювального процесу (виробництво, первинний і вторинний розподіл, споживання) і визначає шляхи реформування економіки й удосконалення продовольчої політики уряду. Цей процес не лише складний і багатоцільовий, але й досить тривалий у часі. Слід зазначити, що в економічно розвинутих країнах становлення ринку відбувалося століттями шляхом пізнання людьми об'єктивних законів і поступового втілення їх у життя.

Розв'язання зазначених проблем або їх окремих надзвичайно різнобічних аспектів започатковано у роботах таких зарубіжних і вітчизняних вчених як Ш. фон Крамон -Таубадель, Л. Штріве, П.Т. Саблук, О.М. Шпичак, М.А. Павловський, В.І. Бойко та інші, проте потребують висвітлення питання формування і функціонування національ­ного продовольчого ринку.

Пропозиція продовольства національного виробництва нині на ринку України по­мітно низька, що не відповідає ні наявним ресурсам агропромислового комплексу, ні потенційним можливостям його розвитку. На мою думку, це спричиняється недоста­тнім рівнем впровадження системи маркетингу, низьким, незважаючи на структурні перетворення в аграрній сфері, рівнем матеріальної заінтересованості виробників в ефективному використанні ресурсів, недосконалістю матеріально-технічної бази пе­