Україна на світовому ринку продовольства в умовах глобалізації
83

Україна має значні можливості виробництва сільськогосподарської продукції через сприятливі природно-кліматичні умови та потужний людський потенціал. Між тим, наявний потенціал виробництва сільськогосподарської продукції України використовується недостатньо. Екстенсивний розвиток сільгоспвиробництва знайшов відбиток в динаміці присутності України на світовому ринку продовольства. Головною суперечністю сучасної ситуації в Україні є те, що малореформований аграрний сектор України стикається із викликами дуже лібералізованого і конкурентного світового ринку продовольства.

Причина продовольчої кризи в світі полягає не стільки у нестачі продовольства, скільки у низькій купівельній спроможності значної частини населення світу, зростанні кількості населення та зменшенні посівних площ під дією кліматичних змін.

Сучасна складна ситуація на світовому ринку продовольства є шансом для України стати одним з лідерів експорту сільськогосподарської продукції у світі за умови здійснення необхідних реформ. Під час світової продовольчої кризи Україна має можливість виробляти більше продукції, і чим вищими будуть ціни на неї, тим вигідніше буде продавати.

Проведено аналіз розвитку ринків продовольчих товарів України. АПК  виконує важливу суспільну функцію – забезпечує населення продуктами харчування. Серед факторів, які впливають на розвиток АПК України, пріоритетними є: система господарювання, характер виробничих відносин, рівень соціально-економічного розвитку країни, природні ресурси та структура земельного фонду, технічний рівень і стан основних фондів підприємств, забезпеченість трудовими ресурсами, транспортно-географічні умови.

В цьому ж розділі охарактеризовано вплив основних показників міжнародних економічних відносин на світовий ринок продукції і величини торгівлі. Від стану аграрного виробництва та суміжних галузей АПК залежать можливості здійснення ринкових програм у всіх сферах національної економіки.