Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
119

На сьогодні в Україні створено п’ять спільних підприємств із виробництва сівалок прямого засіву. Окрім того, безпосередні контакти з представниками урядових та підприємницьких кіл Аргентини продемонстрували зацікавленість у залученні українського авіаційного потенціалу для оснащення місцевих авіаліній пасажирського регіонального сполучення, налагодженні виробничої кооперації з АНТК «Антонов» та заснуванні в перспективі складального виробництва окремих моделей літаків на спеціалізованих підприємствах у провінціях Мендоса та Буенос-Айрес.

Як свідчить статистика, у докризовий період, а саме до вересня 2008 р., найбільш привабливою сферою економічної діяльності для аргентинських інвестицій була промисловість – 66,1% загального обсягу аргентинських інвестицій, зокрема, виробництво харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів. Інвестиції у сферу торгівлі, ремонт автомобілів, побутових виробів і предметів особистого вжитку становлять 30% обсягу аргентинських вкладень, 3,9% було інвестовано у сферу фінансових послуг.

І нині найбільш привабливими для аргентинських інвестицій залишаються харчова та сільськогосподарська галузі України. Сільське господарство визнано представниками Національного агентства з питань інвестицій Аргентини найбільш перспективною галуззю. Серед підприємств, що інвестували або мають наміри інвестувати в українську економіку – компанії «Молінос» (співвласник заводу з виробництва соняшникової олії у Херсоні), «Аллокко» та «Проєксьйонес Електролюкс» (інвестували в будівництво заводу з виробництва рослинної олії в Одеській області), «Лінкор Груп» (веде переговори щодо інвестування 75 - 100 млн. дол. США в будівництво масложирового комбінату в Одеській області).

Щодо інших галузей дуже перспективним є проект розбудови інфраструктури та використання потужностей Іллічівського морського порту як альтернативного каналу виходу аргентинської експортної продукції на ринки Центральної та Східної Європи, країн Центральної Азії та Середнього Сходу.