Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
125

3. Враховуючи значні потенційні можливості ринку НІК Латинської Америки та взаємовигоду торгівлі із Україною, нинішній рівень торговельно-економічного співробітництва не відповідає потенційним можливостям країн. В структурі товарообігу переважають сировинні товари та напівфабрикати, в той час, як частка експорту високотехнологічної продукції продовжує залишатися незначною.

4. Основою українського експорту в Аргентину є мінеральні добрива, мінеральні мастила, продукція металургійної та хімічної промисловості, зокрема чорні метали, гарячекатана сталь, турбіни, підшипники, двигуни, трансформатори, насоси. Тоді як з Аргентини в Україну надходять цитрусові, морепродукти, сировина для тютюнової промисловості, чай, шрот олійних культур, екстракт кебрачо, шкіра, яловичина, одяг.

5. Основні статті імпорту Бразилії з України: добрива, продукція металургійного комплексу та хімічної промисловості, електричне обладнання, насоси, частини до двигунів, синтетичні алмази, колагени. Основні статті експорту Бразилії до України: боксити, кава, тютюн, медичне обладнання, інструменти, оптичні прилади.

6. Основними видами української продукції, які імпортувалися на ринок Мексики у 2010 році, були: чорні метали та вироби з чорних металів, добрива, котли, машини, апарати і устаткування. В товарній номенклатурі продукції, яка експортувалась з Мексики до України у даний період домінують: устаткування, електричні машини і прилади, інструменти та ножові вироби, фармацевтичні продукти, тютюн, засоби наземного транспорту, ефірні масла та есенції, пластмаси та вироби з них, горілчані вироби, смоли і інші рослинні соки, кава і чай.

7. За обсягами експорту до Чилі в 2010 році - 33,4 млн. дол. - Україна випереджала всі країни ЦСЄ, а українсько-чилійський товарообіг є одним з найбільших за обсягами у відносинах України з країнами Латинської Америки (35,1 млн. дол. в 2010 році).