Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
87

За рівнем розвитку суспільного виробництва, рівнем продуктивності праці, обсягом валового національного продукту на душу населення латиноамериканські країни й досі значно поступаються перед економічно розвинутими країнами. Економіка Латинської Америки характеризується нерівномірним розміщенням продуктивних сил, значною строкатістю у рівнях і темпах зростання, величезною концентрацією господарської діяльності в небагатьох промислових центрах. Латинська Америка і в наш час продовжує приваблювати «великий капітал» в особі ТНК своїми невичерпними можливостями та джерелами надприбутків.

Прагнення Аргентини до розвитку відносин з Україною має давні традиції. З моменту формалізації міждержавних відносин Україна та Аргентина постійно демонструють взаємну налаштованість на розвиток політичного діалогу на високому рівні.

Зовсім новим напрямом військово-технічного співробітництва з країнами Латинської Америки є створення спільних підприємств, які випускатимуть військову продукцію.

Україна виробила власну принципово нову модель економічних стосунків з країнами Латинської Америки. Вона спирається насамперед на всебічно визначені й обґрунтовані економічні інтереси. Структура експортно-імпортних зв’язків України з Латинською Америкою формується відповідно до загального характеру експорту-імпорту країн регіону.

Україна має «заново відкрити» для себе Латинську Америку як один із регіонів світу, що несе в собі невичерпні потенційні можливості як для дво-, так і для багатосторонніх економічних, технологічних і науково-технічних зв’язків.