Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
89

Актуальним постає питання дослідження динаміки і сучасного стану зовнішньоторговельних відносин України з країнами регіону, аналізу товарної і географічної структури торгівлі товарами з латиноамериканськими країнами, з’ясування проблем та перспектив розвитку двосторонніх і багатосторонніх економічних відносин із країнами Латинської Америки.

Зовнішньополітичні та зовнішньоекономічні інтереси України зумовлюють необхідність привернення постійної уваги до Латинської Америки, регіону, де нині існує 33 суверенні держави і 13 залежних територій із майже півмільярдним населенням. Торговельні обміни з Латинською Америкою можуть стати важливим чинником вирішення Україною багатьох сучасних економічних проблем.

Після здобуття незалежності Україна почала самостійно налагоджувати співпрацю з країнами регіону, після її визнання найбільшими латиноамериканськими країнами. Після офіційного візиту Президента України Леоніда Кучми до Аргентини та Бразилії відбулося підписання Договору про дружні відносини і співробітництво між Україною та цими країнами. Відтоді була вперше закладена договірно-правова база двосторонніх відносин з латиноамериканськими державами.

Угода про торговельно-економічне співробітництво, Спільна декларація про наміри співробітництва у мирному використанні космічного простору. Почало налагоджуватися також міжрегіональне співробітництво. Відбулися візити в Україну делегацій штатів Ріо-де-Жанейро та Парана, обміни візитами делегацій штату Амазонас та Харківської області, Бразилію відвідали делегації Київської та Львівської областей.

Україна почала брати активну участь у реалізації високотехнологічних проектів на території Бразилії. Республіка Куба визнала встановила дипломатичні відносини між двома державами. У травні 1995 р. відбувся офіційний візит міністра закордонних справ Куби Р. Важливим механізмом розвитку двосторонніх відносин у торговельно-економічній сфері є Міжурядова українсько-кубинська комісія з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. Між Україною та Кубою підписано понад 20 двосторонніх документів, які регулюють двосторонні торговельні відносини.