Розробка автоматизованої системи обліку комп’ютерної техніки, орг-техніки та витратних матеріалів на С++ Builder
23

-         інформацію про замовлення (номер замовлення, дату оформлення, реквізити клієнта) та зміст замовлення (комплектуючі які входять до замовлення, їх кількість, ціну тощо);

-         інформацію про наявні на складі комплектуючі та витратні матеріали, зокрема найменування товару, найменування категорії до якого відноситься товар, код товару, кількість, ціну, термін гарантійного обслуговування, серійний номер;

-         інформацію про клієнтів та поставщиків підприємства, зокрема коротку контактну інформацію (адресу, номер телефону, e-mail, тощо).

Опис зовнішнього рівня не включає наявності елементів дублювання, надлишковості та неузгодженості даних, тому для усунення цих аномалій і протиріч зовнішнього опису даних виконується інфологічне проектування.

Метою інфологічного проектування є створення структурованої інформаційної моделі предметної області, для якої буде розроблятися БД.

При проектуванні на інфологічному рівні створюється інформаційно-логічна модель, яка повин­на відповідати таким вимогам: коректність схеми БД, тобто адекватне відображення модельованої предметної області; простота і зручність використання на наступних етапах проектування, тобто інформаційно-логічна модель має легко відображатися на моделі БД, які підтримуються відомими СУБД; інфологічна модель повинна бути описана мовою, зрозумілою проектувальникам БД, програмістам, адміністратору і майбутнім користувачам БД.

Суть інфологічного моделювання полягає у виділенні інформаційних об'єктів (сутностей) предметної області, які підлягають зберіганню в БД, а також у визна­ченні характеристик об'єктів і взаємозв'язків між ними.

Основною складовою інфологічної моделі є атрибути, які потрібно проаналізувати і певним чином згрупувати для подальшого зберігання в БД.

Атрибут — це елементарна, логічно неподільна, поіменована одиниця інформації. Поняттю «атрибут» синонімічними є поняття «реквізит», «поле». [10]

Кожний об'єкт описується його властивостями. Властивості об'єктів описують атрибути, що входять до їх складу.

Отже, об'єкт — це сутність предметної області, яку можна описати деякою логічно взаємопов'язаною сукупністю атрибутів.