Аналіз процесів функціонування систем
5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розглянемо, як може бути проведений аналіз для комплексної когнітивної карти: визначимо її структурні властивості та висновки, які можна отримати, досліджуючи цю когнітивну карту. Спочатку розглянемо причинні відношення. Так, на графі рис. 2 показаний шлях з двох дуг від ціни на енергію до якості навколишнього середовища. Вказана наступна послідовність: 1. Підвищення цін АН енергію викликає скорочення її споживання, і відношення причинності від’ємне; 2. Скорочення кількості споживачів енергії веде до покращення якості навколишнього середовища (відношення причинності знову від’ємне). Отже, збільшення значення першої змінної через два від’ємних відношення причинності приводить до збільшення значення останньої змінної графу.

Загальне правило визначення поведінки шляхів полягає в наступному:

  1. Зворотній зв’язок у циклі позитивний, якщо число дуг зі знаком мінус парне (або їх немає), і негативний, якщо число дуг зі знаком мінус – непарне.
  2. Загальний зворотній зв’язок з вершини Ф до вершини И (можливо до тієї ж самої вершини А) є сума зворотних зв’язків у циклах на всьому шляху від А до И (можливо від А до А).

Якщо зворотні зв’язки у всіх випадках позитивні, то сума зворотних зв’язків позитивна. Якщо сума зворотних зв’язків від’ємна, то сума від’ємна. У шляху або циклі з парним число м дуг із знаком мінус початкова зміна підсилюється. У шляху або циклі з непарним числом дуг зі знаком мінус виробляється протидія початковій зміні.

Когнітивні карти використовуються в системному аналізі як засіб підтримання прийняття рішень. У цьому випадку виникає три проблеми.

Проблема оцінки рішень. Якщо у когнітивній карті є декілька змінних (концептів), які визначають різні варіанти рішень, природно постає питання: які змінні (тобто рішення) повинні бути прийняті і які відкинуті? Природно прийняти ті рішення, які дають кращий позитивний ефект і відкинути ті, що дають негативний ефект.

Проблема передбачення наслідків прийняття рішення.

а) якщо значення деяких змінних буде збільшене, а деяких зменшене, що відбудеться зі значенням решти змінних? Необхідно перерахувати граф. Якщо усі дуги, які входять у вершину, позитивні, то результат позитивний. Якщо всі дуги, які входять у вершину, негативні, то результат негативний. Нарешті, якщо частина дуг, які входять у вершину, позитивна, а частина негативна, то результат оцінити складніше: він розміжний.

в) які будуть наслідки зміни знака у однієї зі змінних? Для відповіді на це питання необхідно перерахувати когнітивну карту. Оцінки робляться так само, як у випадку а)

с) які будуть наслідки, якщо виключити деякі змінні та ввести інші? Для цього необхідно фактично згенерувати нову когнітивну карту та її перерахувати.

Пояснення результатів і прийняття рішення. Використання когнітивних карт, як правило, потребує для прийняття рішення додаткового аналізу та інтерпретації.