Право власності на природні ресурси
21

Право розпорядження це, виходячи з цивілістичного розуміння, юридичне забезпечена можливість визначення фактичної і подальшої долі природного об'єкта. Особливістю права розпорядження природними ресурсами як власністю є необхідність визначення для цього їх правового статусу.

Правовий статус природного об'єкта це:

а) визначення його основного цільового призначення;

б) віднесення його до певної категорії відповідно до вста­новленої законодавчими актами класифікації. Наприклад, всі землі за Земельним кодексом України поділені на 7 кате­горій залежно від їх цільового призначення: землі населених пунктів, землі запасу, землі водного фонду і т.д. Території та об'єкти природно-заповідного фонду за завданнями, науко­вим профілем, особливостями природоохоронного режиму поділяються на природні заповідники, біосферні заповідни­ки, національні природні парки, регіональні природні пар­ки. Встановлення подібних характеристик в нормативних ак­тах практично для всіх природних об'єктів і визначає на­прямки розпорядження ними при реалізації повноважень власності на них, а значить, є першим етапом права розпо­рядження. В подальшому право розпорядження передбачає розподілення природних об'єктів за суб'єктами власності, володільцями, орендарями, користувачами надання у власність чи користування, або процес перерозподілу при­родних об'єктів вилучення із власності або користування і зміну користувача (власника, володільця, орендаря, найма­ча).

Відповідно до екологічного законодавства України правом розпорядження держави є юридичне забезпечена можливість визначення основних засад і режиму використання природ­них ресурсів, передача їх у власність або користування, вста­новлення порядку та розмірів плати за використання об'єктів, граничних розмірів плати за оренду землі.

Право розпорядження органів самоврядування це надана правовими нормами можливість розподілу і перерозподілу природних ресурсів, визначення розміру середніх часток, що підлягають передачі у власність, надання у користування цих ресурсів, відчуження їх іншим особам відповідно до чинного законодавства.