Основи правового регулювання зайнятості населення, працевлаштування
31

Згідно із п. 1 Положення про порядок бронювання на підприємствах, в організаціях і установах  проводиться бронювання робочих місць для працевлаштування громадян, які потребують соціального за­хисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 27 квітня 1998 p. №578.Броня - ця кількість робочих місць для обов'язкового працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту; квота робочих місць - це закріплена норма робочих місць, в тому числі з гнучкими формами зайнятості, у відсотках до кількості робочих місць для обов'язкового працевлаштування громадян, які потребу­ють соціального захисту.

Згідно із ст. 20 Закону України "Про зайнятість населення" на підприємства, установи, орга­нізації, незалежно від форм власності, покладений обов'язок працевлаштування лише визначеної місцевими державни­ми адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад кількості осіб, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці.

Підприємство зобов’язане було працевлаштувати Сафонова,так як він потребує соціального захисту на заброньоване робоче місце шляхом укладення з ним трудового договору. Про прийняте рішення воно зобов’язане у триденний термін повідомити центр зайнятості. Так як директор відмов у прийомі на роботу Сафонову, у межах встановленої броні центром зайнятості (відповідно до статті 5 в редакції Закону України від 21.11.97 р. N 665/97-ВР) Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття стягне з підприємства штраф у розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат.