Основи правового регулювання зайнятості населення, працевлаштування
5

Приховане безробіття не реєструвалося в Державній службі зайнятості, але враховувалося при опитуваннях робочої сили.

Викликає занепокоєння застійний характер безробіття, хоча деякі позитивні зрушення в цій проблемі спостерігаються. Так середній час пошуку роботи 7-6 днів за останні чотири роки не змінюється. Лише 39,1% безробітних у 2008 році змогли найти роботу протягом перших трьох місяців, інші 37,9% шукали роботу до півроку і більше, а 23% навіть більше року.

Щодо співвідношення між кількістю безробітних жінок та чоловіків, то за інформацією Державної служби зайнятості, у 2008 році частка жінок становить 58,6% від загальної кількості безробітних.

Хочеться наголосити на тому, що значний час відсутності роботи, зневіра знайти роботу призводить до того, що деякі люди по суті втрачають кваліфікацію і навіть бажання регулярно працювати. Деяка частина представників застійного безробіття поповнює кримінальні верстви населення, а також осіб без певного місця проживання. Тобто йде мова про найгірші економічні та соціальні наслідки безробіття. А тому нагально необхідним є впровадження заходів з боку держави, спрямованих на подолання проявів застійного безробіття.

Структура незайнятих громадян за причинами незайнятості була схожою впродовж останніх років. Найпоширенішою з відомих причин безробіття було звільнення за власним бажанням.

Здебільшого низький рівень безробіття тяжіє до великих міст, таких як Київ, Одеса або Харків, східних та південних регіонів із відносно диверсифікованою економікою та добрими можливостями для підприємництва та економічного розвитку.

За екпертними оцінками, за кордоном зараз працює приблизно 3-3,5 млн. громадян України, зокрема у країнах Східної та Західної Європи. Основними країнами-реципієнтами робочої сили виступають Росія, Польща, Чехія, Португалія, Греція, Іспанія. Здебільшого трудові мігранти України – це висококваліфіковані та високоосвічені фахівці. Трудова міграція з України не повинна розглядатися як проблемне соціальне явище, адже трудові міграційні поїздки несуть в собі і позитивний фактор.