Способи полегшення податкового тиску на господарюючий суб’єкт
19

Зарубіжний досвід свідчить, що більшість податкових систем світу прямують у бік скорочення пільг, поєднуючи цей крок з появою широкомасштабних програм підтримки новостворених підприємств та тих субєктів господарювання, що здійснюють активну інвестиційну діяльність.

    Для оцінки ефективності дії пільг по податку на прибуток не достатньо виявити їх позитивний вплив на підприємство, що ними користується. Необхідно розрахувати ряд абсолютних та відносних показників, що обєктивно охарактеризують результат від впровадження тієї чи іншої пільги. Для цього варто прирівняти податкові пільги до своєрідних державних інвестицій на мікрорівні. Таке порівняння небезпідставне: надаючи пільги, держава тим самим “віддає” у розпорядження підприємства кошти, які за інших умов опинились би в доходах державного бюджету. Тобто, відбувається вкладення “потенційно державних” коштів у діяльність підприємства, і привабливість такого вкладення залежить від результатів використання цих коштів. Звідси випливає, що показники ефективності інвестицій можуть застосовуватись в оцінці ефективності податкових пільг, що надаються державою.    

Пільги повинні не лише збільшувати прибуток підприємства, що залишається у його розпорядженні, але і стимулювати його до реінвестування прибутку та розширення виробництва. Тому важливим уточненням, яке необхідно внести до першої групи пільг, що стосується вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку, є вимога у реінвестиції зекономлених коштів та планомірному розширенні діяльності. Інакше, усі ці пільги дозволять використовувати прибуток на споживання або розподіляти між засновниками, а це не призведе ні до розширення виробництва, ні до зростання бюджетних надходжень. Така пільга виглядатиме як “подарунок” окремим категоріям платників.

Група пільг, що стосується інвестиційної діяльності, уникнула вищезгаданої проблеми, оскільки вимагає внесення певного обсягу інвестиційних ресурсів у нове або діюче підприємство. Однак розмір інвестицій, яких стосується дана пільга є надзвичайно високим. Тому скористатись нею можуть тільки масштабні проекти, що не сприяє розвитку малого та