Способи полегшення податкового тиску на господарюючий суб’єкт
23

Спрощення оподаткування - це метод податкового стимулювання, хоч і непрямий, як наприклад,  зменшення процентної ставки податку. Це комплексний підхід до оподаткування, в основному, малого бізнесу та аграрного сектору. Починаючи з 1998 року, в Україні паралельно з основною системою оподаткування почали зявлятись альтернативні, до яких, в першу чергу, відносяться: здійснення підприємницької діяльності із застосуванням спеціального патенту та спрощена система оподаткування, обліку та звітності субєктів малого бізнесу.

Перевагами спрощеної системи оподаткування малого бізнесу є: стабільність та зрозумілість оподаткування на тлі загального оподаткування та полегшення податкового тягаря; відсутність потреби у сплаті багатьох податків, їх заміна на один-єдиний податок; можливість не сплачувати надскладний в адмініструванні ПДВ і нарахування на фонд заробітної плати; спрощення документообігу та бухгалтерського обліку.

Для вибору оптимального методу оподаткування пропонуємо математичну модель аналізу структури витрат підприємства, що базується на порівнянні податкових складових у виручці підприємств, що оподатковуються за різними системами. Крім того, аналіз результатів застосування спецпатенту у ряді міст України, дозволив зробити висновок про необхідність ширшого застосування цього виду спрощеного оподаткування [17,c.223]. 

Стимулюючий вплив спрощеного оподаткування залежить не лише від арифметичного зменшення податкового тиску, а від покращення інших не менш важливих складових податкової системи, а саме: порядку встановлення та введення в дію податків, їх кількості, прав  та обов'язків платників податків. Те, що платники отримали можливість сплачувати меншу кількість різноманітних податків, право ведення спрощеного бухгалтерського обліку та документації, справило вирішальний влив на підприємців при виборі методу оподаткування та покращило умови їх господарювання. 

Аналіз комплексного застосування групи пільг по основних податках у вільних економічних зонах показав необхідність широкого застосування цієї системи пільгового оподаткування не лише для суб