Способи полегшення податкового тиску на господарюючий суб’єкт
29

50% й не перебираються в "податкові гавані", де ставки цього податку 2-5% або він і зовсім не встановлений.

6. В умовах формування ринкових механізмів модернізації економіки основними у державному регулюванні таких процесів виступають не адміністративні, а економічні методи, які базуються переважно на податковій системі в цілому і оподаткуванні ванні прибутку зокрема. При цьому роль податкових пільг зростає, вони є одним з основних інструментів проведення податкової політики.

7. За допомогою класичного методу найменших квадратів побудовано багатофакторну модель, в якій змінна У - темпи приросту надходження податку по регіонах України, а незалежна змінна Х-– річні темпи приросту пільг податку на прибуток.

Головний висновок даного аналізу полягає в тому, що граничний термін фіскальної ефективності дії податкових пільг має становити не менше як 3, але й не більше 5 років. У випадку меншого або більшого терміну застосування пільги вона виявляється фіскально неефективною. При меншому терміні застосування пільги система стимулів, створювана пільгами, виявляється ще незадіяною повною мірою, а при більшому – виникають можливості для зловживань та корупції.

На основі зроблених висновків можна надати наступні пропозиції:

- для удосконалення впливу податків на підприємницьку діяльність пропонується перехід до податку з реалізації. Більш прозорого податку не існує. Об’єкт оподаткування - вся виручка від продажу товарів і послуг. У цьому випадку прагнення керівників підприємств до завищення собівартості продукції для зменшення податків замінюється на прагнення до зменшення собівартості для збільшення різниці між виручкою і затратами. Інтереси виробників нарешті збігатимуться з інтересами держави. При цьому зникає головна причина відходу «в тінь», почнуться позитивні зрушення у психології підприємців, отже - і поворот до оздоровлення економіки в цілому;