Інтернаціоналізація правової охорони промислової власності
15

Окремим видом ноу-хау є управлінські ноу-хау, що складаються в охоронюваній комерційній інформації. Управлінські ноу-хау можуть передаватися в рамках договору франчайзингу як ефективні прийоми завоювання ринку.

Охоронювана комерційна інформація являє собою сукупність маркетингових підходів до просування товарів чи послуг на ринок. Управлінські ноу-хау тісно зв’язані з поняттям «гудвіл», що означає «добре ім’я фірми» і являє собою сукупність напрацьованих у результаті тривалого використання маркетингових прийомів. Знання і навички співробітників, списки клієнтів, послідовність дій на кожнім робочому місці, оптимальне розташування робочих місць у приміщеннях - усе це складає управлінське ноухау.

Ноу-хау не можна зареєструвати так само як винахід, корисну модель, товарний знак чи інші подібні об’єкти інтелектуальної власності. Тому що такого роду реєстрація в будь-якім патентному відомстві припускає розголошення суті подаваного на реєстрацію технічного рішення як об’єкта інтелектуальної власності, що відразу виводить його за рамки поняття «секрет виробництва», тобто «ноу-хау» [18, c.30].

Однак існує ряд способів, що дозволяють досить надійно забезпечити юридичний захист таких об’єктів. Про особливості забезпечення юридичного захисту таких об’єктів як ноу-хау і піде мова нижче.

Як правило, необхідність захисту ноу-хау виникає при комплексній передачі технології по договорах - продажу ліцензій на винахід чи корисну модель, при ліцензуванні інжинірингових послуг, при передачі науково-технічної документації, при висновку договорів комерційної концесії. Складовою частиною такого договору може бути розділ про передачу