Інтернаціоналізація правової охорони промислової власності
19

Друга та третя ступінь у багатьох випадках зрощуються в систему корпоративних досліджень, яка сьогодні у провідних країнах відіграє вирішальну роль. Як свідчить практика, наукові дослідження та розробки в компаніях, створюють, зокрема, потенціал наукових відкриттів та нових технічних можливостей. Компанія, яка проводить наукові дослідження, може реалізувати ці технічні можливості однією з перших.

Наукові підрозділи забезпечують компанії випереджаюче перетворення результатів досліджень чи винаходів у нововведення и таким чином створити основи довгострокової конкурентоспроможності.

Тому у проведенні досліджень та розробок підприємницький сектор розвинутих та догоняючих країн відіграє провідну роль, випереджаючи університети та державні лабораторії за обсягами витрат на ИР, чисельності наукових кадрів, кількістю одержаних патентів і потоком технічних новинок у вигляді продуктів, процесів та послуг. Наприкінці минулого десятиріччя підприємницький сектор в розвинутих країнах фінансував переважну загальнонаціональних витрат на ДІР (%): у Франції - 61, Великобританії - 65, Німеччині - 68, Японії - 72, США - 74, Швеції - 756. [11, c.22]

4. Ступінь четвертий включає організаційно-фінансову та інформаційну системи, підсистеми правового, кадрового забезпечення, необхідні для ефективного функціонування інноваційної економіки. Інформаційна система розглядається при цьому як базовий елемент суспільства нового типу, заснованого на знаннях.

Доцільно нагадати, що Україні у перший період трансформації не потрібно було створювати модель інноваційного розвитку з нуля, а потрібно було реформувати раніше існуючу модель. Перетворення «малої» науки у велику в Україні відбулося в період першого етапу НТР.

За обсягом науково-технічного потенціалу в період адміністративної економіки Україна посідала місце у першому десятку країн світу. В період адміністративно - регульованої економіки на інноваційний розвиток в Україні виділялося 2,5-3,0%ВВП.